Leids Dagblad, Titia Fuchs, juni 1996

EEN LIEVE HOLLANDSE WERELD AAN DE HAAGWEG

Koffiekopjes van pluche, auto\’s met parels en glitters in het eten zijn te zien bij het. kunstcentrum aan de Haagweg. Marja van Putten schept er haar wereld waarin humor een belangrijke plaats inneemt. Er mag gelachen worden. Het is een fantasievolle maar ook lieve, aardige en vooral Hollandse wereld. Met verf, bont, badstof, knopen, glimmers en garen maakt Van Putten haar assemblages die gaan over plekken en gewone dingen: een huis, een auto, een keuken of een straat. Soms heeft ze een uitgewerkt idee maar er\’ kan ook zomaar iets ontstaan. Alles kan en alles mag: strak, chaotisch, wild of een beetje gek.

Het is niet nodig om één bepaalde stijl te hanteren, want dat is niet waar haar werk over gaat. Dagelijkse zaken bepalen de beelden of situaties, maar ook de kunstgeschiedenis zijn inspiratiebronnen. De meer dan 35 bekers van textiel, van bonte mokken tot theeglazen van jute of leer brengen het met bont beklede kopje van Oppenheim en de soft sculptures van Oldenburg in herinnering. De werken vertellen verhaaltjes. Een auto van geel bont met een mierzoete roze achteruit kijkspiegel ziet er heel anders uit dan een auto van witte stof met bloemen. Net als in een film waarbij de camera steeds een ander standpunt inneemt, waardoor het beeld verandert.

Het werk van Van Putten heeft niet altijd een directe betekenis maar roept vanzelf associaties op. Net als de mens die zich in verschillende situaties toch anders gedraagt, zijn de dingen in elke situatie anders, soms absurd maar wel leuk. De Creaties van Van Putten zijn zoals ze zijn en dat stralen ze uit. Het komt niet in je op om daar vraagtekens bij te zetten.. In de bovenruimte hangt een aantal werken waarbij meer schilderkunstige problemen als kleur en compositie aan de orde gesteld zijn.

Ook deze meer schilderachtige assemblages worden na een grove verfstreek gecompleteerd met allerhande spulletjes: knopen, glitters, textiel, spons of speelgoedjes. De kunstenares heeft een enorme fantasie die ze op bijna kinderlijke wijze de vrije loop laat. Daar komen mooie dingen uit. Een tentoonstelling om vrolijk van te worden.

zie ook